Het is zover. De nieuwe website van eHealth@Mind is klaar. eHealth@Mind is de nieuwe naam in online behandeling van psychische klachten. Op de website kan iedereen terecht die hulp zoekt bij het verhelderen van zijn psychische klachten. Met behulp van een vragenlijst en een persoonlijk advies ondersteunt eHealth@Mind zowel de hulpvrager als de huisarts. Wanneer behandeling geïndiceerd is wordt op basis van een persoonlijk gesprek een blended behandeling aangeboden.

Basis en specialistische GGZ
eHealth@Mind is in maart 2016 gestart als een poliklinische afdeling die zich specialiseert in online behandeling van veel voorkomende psychiatrische ziektebeelden. De afdeling werkt samen met de academische werkplaatsen depressie, angst en bipolair binnen de specialistischeGGZ van GGZ inGeest. Sinds december 2016 biedt eHealth@Mind ook behandelingen aan binnen de basisGGZ in samenwerking met Prezens. Het team bestaat uit GZ-psychologen, een verpleegkundig specialist en een psychiater. De meeste van hen combineren behandelen met het doen van onderzoek bij een van de academische werkplaatsen van GGZ inGeest.

Treatment gap
De behoefte aan een gespecialiseerde eHealth afdeling binnen de basis en specialistischeGGZ ontstond doordat de implementatie van online behandelingen binnen de GGZ trager verloopt dan alle betrokkenen hadden verwacht. Terwijl de verwachting is dat we met eHealth behandeling juist meer mensen kunnen behandelen. GGZinGeest begon in 2013 met het trainen van alle behandelaren in het gebruik van het online platform. Sinds die periode is het aantal behandelaren met een account gestaag gegroeid (zie tabel). Uit de gebruiksdata blijkt echter dat 50% van de behandelaren nooit actief is. eHealth@Mind heeft daarom enthousiaste en deskundige behandelaren verzameld om de expertise verder te ontwikkelen en verspreiden. Onderzoek, behandeling en onderwijs gaan bij eHealth@Mind hand in hand.

vlnr, achterste rij: Josien Schuurmans, Sanne van den Bos; middelste rij: Rosa Boeschoten, Els Dozeman, Adrie Seldenrijk; voorste rij: Chrissy James, Anneke van Schaik

Online en persoonlijk
Initiatiefnemer en psychiater Anneke van Schaik: ‘Bij de hulp van eHealth@Mind geldt: wat online kan, gaat ook online. Dat is dus het omgekeerde van een reguliere behandeling met e-health zoals je die vaak tegenkomt. eHealth@Mind geeft een online behandeling aangevuld met 1-op-1 gesprekken, in plaats van een face-to-face behandeling met af en toe een online module. De patiënt neemt bij ons dus echt zelf de touwtjes in handen. Maar dan wel met een therapeut van vlees en bloed als persoonlijke begeleider. Online en persoonlijk, noemen we dat. Niet voor niets is dat onze slogan. Hoe de behandeling eruit ziet hangt af van de klachten en voorkeur van de patiënt. Daarom heeft eHealth@Mind een uitgebreid aanbod voor veelvoorkomende klachten. Sinds woensdag 25 januari zijn we live. We hopen dat u de site mooi vindt, maar vooral ook prettig leesbaar en duidelijk.’

Tips en commentaar op de site zijn welkom en kunnen gegeven worden via het contactformulier van eHealth@Mind, zie: www.ehealthatmind.nl.

eHealth@Mind is een initiatief van GGZ inGeest en Prezens.